23948sdkhjf

Ny faldgrube på Facebook

Et helt nyt tiltag fra Facebook vil gøre det muligt for brugerne at fremhæve ønskede produkter ved at klikke på en speciel "ønskeknap" og derefter dele deres ønsker med deres venner.
Tiltaget er endnu et eksempel på markedsføring, der er i strid med Markedsføringsloven, hvis ikke ”vennerne” har mulighed for at frabede sig de pågældende oplysninger. Ifølge loven er det forbudt at sende reklamer via elektronisk post, sms, mms og fax. Den slags bliver i loven betragtet som spam, med mindre modtageren har accepteret at få tilsendt reklame på den måde.

- I forvejen overtræder en lang række danske virksomheder Markedsføringsloven, når deres medarbejdere anbefaler eller anpriser et givent produkt på medarbejdernes egne Facebook-sider og dermed spreder budskabet til tusindvis af brugere på få sekunder, påpeger Patrades afdelingsleder Eva Aaen Skovbo,der er specialistforfatter til Markedsføringsloven i Karnovs Lovsamling.

Loven eller Facebook må rette ind
Ingen har endnu grebet ind over for det efterhånden udbredte fænomen, og årsagen er, at reglerne for markedsføring på Facebook og andre sociale medier er uklare på grund af manglende lovgivning og retspraksis. Markedsføringsloven er nemlig vedtaget, før vi for alvor sluttede os sammen i online-netværk.

- Med den nye ”ønskeknap” skærpes problemstillingen yderligere. Vi er ved at være der, hvor enten Facebook – og andre sociale medier – må rette ind efter Markedsføringsloven – eller Markedsføringsloven må rette ind efter Facebook. Hvis ingen af delene sker, må den tiltagende brug af de sociale medier som markedsføringskanal forventes på et tidspunkt at resultere i nogle markante domme eller indgreb fra Forbrugerombudsmanden, mener Eva Aaen Skovbo.

Hun påpeger, at det med den nuværende lovgivning ikke er tilladt at sende uanmodet elektronisk markedsføring. Derfor er anprisninger eller anbefalinger af produkter ikke lovligt, hvis brugerne ikke selv har accepteret det.

- Og det har man jo ikke gjort ved blot at acceptere en venneanmodning, siger Eva Aaen Skovbo.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11